świeca

W wigilie dawno tempo do izby przynoszono cztery snopy , które stawiano w czterech rogach. Najczęściej były to snopy pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia, przynoszono je po to aby bożę dziecię nie skąpiło wszelkiego pokarmu oczywiście dla człowieka i bydła. Natomiast stół był przykryty białym obrusem który przypominał ołtarz. Natomiast pod stołem znajdowało się siano, które przypominało o spoczynku bożego dzieciątka. Oczywiście zwyczajem było że cały dzień obowiązywał bardzo duży post.

Oczywiście w wigilie dawano tylko potrawy bardzo postne i w liczbie nieparzystej. Na stole wigilijnym były różne potrawy które były jadane w ciągu roku. Bardzo znany zwyczaj pozostawienia wolnego miejsca przy stole jest bardzo powszechny. Miejsce to jest przeznaczone dla przygodnego gościa. Oczywiście czyniono to na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej, którą ujrzeli trzej królowie zwani mędrcami. Bardzo ważne jest żeby do wigilii zasiadała parzysta liczba osób. Natomiast nieparzysta miała wróżyć jakieś nieszczęście.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *